Tästä blogista

Jotkut ovat taitavia pukemaan ajatuksia tiiviissä muodossa sanoiksi. Tässä blogissa käsittelen tällaisia tiivistyksiä.

Blogin nimi tulee termistä maksiimi. Maksiimin voi määritellä monella tavalla, mutta Tieteen termipankki luonnehtii sitä näin: “Yleisessä mielessä maksiimi tarkoittaa mitä tahansa elämän ohjenuoraa.” Mukavan metaforinen kuvaus!

En kuitenkaan käsittele vain maksiimeja, vaan muitakin samantyyppisiä tiivistyksiä. Myös esimerkiksi sananlaskut, periaatteet, mietelauseet, aforismit ja ehkä jopa lyhyet runot sopivat täällä käsiteltäviksi. Otan mielelläni vastaan myös ehdotuksia käsiteltäviksi teksteiksi.

Miksi olen kiinnostunut tällaisista teksteistä? Ei niissä tietysti ole kovin paljon keskenään yhteistä. Niissä on kuitenkin pidempiin teksteihin verrattuna enemmän retorista voimaa. Ne ovat houkuttelevia lainattavia. Ne on yleensä helppo muistaa. Niissä on selvä, yksinkertainen rakenne, joka usein noudattaa jotain retoriikan peruskaavaa.

Tällaisissa teksteissä on ehkä kiinnostavinta se, että ne pakottavat lukijansa ajattelun liikkeeseen. Ne eivät pyri vakuuttamaan lukijaa torjumalla kaikki mahdolliset vasta-argumentit. Sen sijaan oppinut lukija keksii näitä tekstejä lukiessaan itse vasta-argumentteja, ja joutuu punnitsemaan asioita itse.

Uskon, että lyhyet, tiiviit tekstit sopivat hyvin myös tähän aikaamme. Emme jaksa lukea pitkiä tekstejä. Ehkä pystymme lyhyiden tekstien kautta myös kehittämään keskittymiskykyämme.

Pyrin valikoimaan tekstejä eri aikakausilta ja eri kulttuureista. Olen kiinnostunut renessanssista, joten luulen, että renessanssin tekstit ovat ainakin aluksi paljon esillä. Esimerkiksi Niccolò Machiavellilla on loistavia tiivistyksiä politiikasta ja ihmisluonnosta, ja ne puhuttelevat myös nykylukijaa.

Renessanssin lisäksi käsittelen kuitenkin myös oman aikamme tekstejä. Hyviä kiteyttäjiä löytyy edelleen paljon, yllättävistäkin paikoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s